Història

Imprimeix
PDF

L’edifici del Casal es va construir l'any 1976 a base d’aportacions particulars i de la feina del voluntariat que hi va treballar de franc. L’obra es va fer únicament amb recursos del poble sense que cap Administració col·laborés en el seu finançament.


En aquells moments, la preocupació de les Administracions públiques per promoure activitats culturals serioses en els pobles era més aviat escassa, i de fet, la preocupació per promoure la nostra cultura pròpia funcionava en sentit negatiu. En aquestes condicions, l’entrada en funcionament del Casal va representar per la nostra comarca, una alenada d’aire fresc. S’encetava una via cap a la normalitat impulsada per la iniciativa del poble. Potser sense ser-ne massa conscient, el Casal començava a fer el camí per  la normalització de la nostra cultura.


Durant aquests trenta cinc anys d’existència, el Casal de Calaf no ha variat mai aquest esperit de servei i ha fet molt sovint feines de suplència institucional. Sempre que ha pogut, ha fet arribar a la gent del país algunes de les ofertes culturals que la comunitat reclamava i acull en les seves dependències diferents col·lectius que necessiten un espai on desenvolupar la seva activitat, i també col·labora en la infrastructura d’activitats de renom com la Trobada Internacional de Música Tradicional o Les Nits Culturals de Sant Pere Sallavinera, entre d’altres.

Alguns dels grups que es van crear fa trenta cinc anys dins l’estructura del Casal, encara funcionen avui dia. És el cas de l’Agrupació Teatral de Calaf, companyia que s’ha fet un lloc dins del teatre amateur de Catalunya i de la Coral Ressons, que durant anys han assajat i actuat al seu escenari.

També tenim Músiques a Cau d'Orella i el Concurs de Teatre, que des de fa més de quinze anys ens ofereixen respectivament un cicle de música de petit format i una bona dosi del millor teatre amateur d'arreu de Catalunya.

En els últims anys, s'ha ampliat més encara el ventall de grups vinculats a la casa que es dediquen a la organització d'activitats i espectacles, com són la Fundació Xarxa, dedicada a la programació dels espectacles infantils i del col·lectiu +QueTeatre, que es centra en la programació d'espectacles contractats i la realització de cursos i tallers.

El Casal també ha donat grans actors i directors, com Josep Maria Mestres, i pel seu escenari han passat artistes i companyies d’arreu del país, com Dagoll Dagom, El Tricicle, Teatre de Guerrilla, Els Comediants, Els Joglars, Lluís Llach, Lloll Bertran i Celdoni Fonoll, Àngels Gonyalons i Pep Anton Muñoz, Emma Vilarasau, Marta Marco, Ramon Madaula...entre molts d’altres.

De totes les activitats que s’han muntat a la casa, la representació d’Els Pastorets ha estat sempre la que ha tingut més importància. Des del primer moment de la seva creació, el Casal va recuperar l’antiga tradició de Calaf de fer Els Pastorets per Nadal i que des de feia uns quants anys s’havia perdut per manca d'un local adequat. Va apostar per a fer-los d’una manera digna, per conservar tota la ingenuïtat de l’obra d’en Folch i Torres i fer un muntatge espectacular i de qualitat. Els Pastorets de Calaf van crear un estil de fer Pastorets, van agafar volada i es van convertir en una activitat emblemàtica de la casa i de tot el poble. A cada representació hi participen més dues-centes persones (totes voluntàries) que al llarg d'aquests anys han entretingut els dies nadalencs de milers d’espectadors que han vingut d’arreu de Catalunya.